Skip to main content

Hoge hakken…

Dames en schoenen, dames en hakken... onlosmakelijk met elkaar verbonden! Maar wat gebeurt er in ons lijf tijdens het lopen op hakken?

Tijdens het lopen op hoge hakken verplaatst het lichaamsgewicht zich naar voren. Om niet voorover te vallen zul je dit moeten compenseren om in balans te blijven. De precieze compensatie die plaats vind is per persoon verschillend, maar altijd worden spieren in onderrug en nek zwaarder en in een onnatuurlijke stand belast. De onderrug wordt vaak wat holler, de bovenrug wat boller en de nek loopt als een 'trappetje' naar voren om de balans te kunnen bewaren. Rug- en nekklachten liggen op de loer.

Als je kijkt naar de voet zelf dan zie je dat de voorvoet sterk overbelast wordt, omdat het lichaamsgewicht nagenoeg volledig op de voorvoet terecht komt. Hamertenen, eelt, likdoorns en pijnlijke voeten kunnen het gevolg zijn. Het frequent lopen op hakken kan de voet zelfs levenslang van vorm veranderen en voor permanente standsafwijkingen zorgen. Te hoge hakken dwingen de voet in een tegennatuurlijke positie waardoor de tenen naar voren schuiven, de kuitspieren verkorten en de knie geforceerd wordt. Er komt zo'n 30% meer druk op je knie bij het lopen op hakken. Dit uit zich op de lange termijn in kraakbeenslijtage en pijnlijke onomkeerbare gevolgen als Artrose.

Als je op hakken loopt kunnen de middenvoetsbeentjes niet vrij bewegen en hebben onze voetbogen als schokdemper geen enkele functie. Ook de 'pompwerking' van de voetbogen voor onder andere bloed en lymfevocht is verloren. De schokken moeten worden opgevangen door de voorvoet en de basisgewrichten van de tenen en deze zijn hier duidelijk niet voor gebouwd!

Een ander feit is dat onze gehakte schoenen vaak veel te smal zijn voor onze voeten. Als je jezelf wilt overtuigen doe dan de volgende test. Waarschuwing vooraf: deze test geeft vaak schokkende uitslagen! Ga met blote voeten staan op een stuk wit papier, bijvoorbeeld met elke voet op een afzonderlijk A4-tje. Sta rechtop en verdeel je gewicht over je voeten zoals je dat altijd doet. Het beste is als iemand anders een lijn tekent om je hele voeten, volg met stift je voetomtrek. Je kan het eventueel ook zelf doen, maar dan is het gewicht op je voeten niet volledig hetzelfde. Knip je voeten uit het papier. Pas deze mal in je gehakte schoenen, in al je andere schoenen mag natuurlijk ook! En.....eerlijk antwoorden??? Krijgen jouw (voor)voeten de breedte die ze in zouden willen nemen?

Best slecht nieuws omdat die gehakte schoenen al mode-item niet meer weg te denken zijn! Maar als je weet en vaak ook voelt na een 'gehakte' dag wat dit aanricht in je lijf, maak je wellicht soms ander keuzes die ook heel modieus kunnen zijn :-)

Op een goede schoen kan je je gewicht over je voet verdelen, zoals je dat ook zou doen als je blootvoets op de grond staat:

  • Sta met blote voeten op de grond, zet je voeten onder je zitbotjes, dit is een klein stukje uit elkaar.
  • Verplaats je gewicht wat naar voren, zonder je hakken op te tillen.
  • Verplaats je gewicht wat naar achter, zonder je tenen op te tillen.
  • Wiebel zo een paar keer van voor naar achter.
  • Zet je gewicht vervolgens in jouw middenpositie.
  • Til je tenen op en verdeel vervolgens je gewicht over het gedeelte van de voet wat nog op de grond staat (voorvoet & achtervoet). Visualiseer hiervoor 4 punten op je voet: 1 punt bij de aanhechting van de kleine teen op je voorvoet, 1 punt bij de aanhechting van je grote teen op je voorvoet, 1 punt aan de achterkant/buitenkant van je hak en 1 punt aan de achterkant /binnenkant van je hak. Verdeel je gewicht over deze 4 punten en dus over je hele voet.
  • Zet nu je tenen terug op de grond zonder extra druk. Zorg dus dat ze nog kunnen 'wiebelen', grijp/klauw ze niet vast in de grond.

Op deze manier zou je op al je schoenen moeten kunnen staan. In de praktijk betekend dit dat de tenen en de hak zich vrijwel op dezelfde hoogte bevinden. Ik sluit dit bericht toch maar af met een klein positief berichtje over de hakhoogte van schoenen. Gebleken is dat vrouwen naarmate ze ouder worden meer flexibiliteit in hun voeten hebben en behouden dan mannen. Onderzoek heeft aangetoond dat dit komt doordat de hakhoogtes van vrouwenschoenen variëren en hierdoor de voet zich hierdoor meer traint.

Dus voor alle hakkenfanaten onder ons: af en toe een klein hakje doet onze voeten best goed! Helaas geldt dit alleen voor de flexibiliteit van de voeten en dat op de lange termijn. Alle andere nadelen krijg ik helaas niet weggepoetst.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Volg blog via e-mail

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Vul je e-mailadres in:

  • Bezoekadres

  • Koningsweg 27 6655 AA Puiflijk
  • Gemeente Druten / Maas & Waal

E-mail

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefoon

06 - 50 28 27 56

 

Pilates & zo
Koningsweg 27 6655 AA Puiflijk
Gemeente Druten / Maas & Waal

Privacyreglement - Cookieverklaring - Reglement - KvK 30273668  - BTW-nr. NL001914584B91
Copyright © 2023 Pilates & zo • co-productie: Pilates & zo + Brainy Branding • merchandise linkssitemap