Skip to main content

Waarom zou ik mijn voeten trainen?

Je voeten zijn je basis. De stand en de kracht van je voeten zijn heel bepalend voor de krachten in je lijf naar boven toe. Als je voeten niet in ‘conditie’ zijn heeft dit onmiddellijk gevolgen voor enkels, knieën, heupen, SI-gewricht, rug/wervelkolom, nek en stand van je hoofd. Hoe verder van de voeten vandaan, dat wil zeggen hoe hoger op in je lichaam, hoe groter de ‘verkeerde krachten’  kunnen worden als gevolg van de stand en functie van je voeten. Veel hoofpijnklachten bijvoorbeeld zijn terug te voeren op een verkeerde stand en verkeerd gebruik van de voeten. En dit is iets waar je niet in eerste instantie aan denkt als je dagelijks hoofdpijn hebt.

Zo’n proces van klachten veroorzaakt door een slechte conditie van de voeten verloopt vaak sluipend. Langzaam aan krijg je steeds meer klachten. Je lijf probeert de verkeerde krachten op te vangen en gaat  compenseren. Daardoor lijkt het alsof de klachten steeds ergens anders zitten: dan weer in je nek, dan weer in je onderrug, dan weer tussen de schouderbladen, dan weer hoofdpijn. Herkenbaar? Ga eens terug naar de basis vanwaaruit je lijf krachtig moet kunnen bewegen, helemaal naar beneden en kom uit bij je voeten.

'Schept vreugde in het leven tenen'

Een simpel voorbeeld: als je je tenen niet goed gebruikt. Ik zeg vaak: mensen met ‘schept vreugde in het leven tenen’, tenen die omhoog staan die de hele dag ‘juichen’. Heb je vaak gaten boven op je sokken bij je tenen? In dit geval staat er meer gewicht op je hielen dan op je tenen/voorvoet. Hierdoor kantelt je lijf iets naar achter. Als gevolg hiervan ga je je billen ongemerkt iets meer aanspannen, krijg je meer druk op je onderrug en afhankelijk van de compensatiemechanismen van jouw lijf staat je hoof dan iets meer naar voren (alsof je ingespannen op je beeldscherm tuurt), of staat je kin juist omhoog en is je hoofd iets meer naar boven gericht met voor beiden als gevolg last van je nek. Ga eens na gedurende de dag of je billen gespannen zijn als je gewoon staat? 

Het trainen van je voeten helpt je voeten hun functies te verbeteren, terug te krijgen of te behouden. Maar ook levert het een betere houding op! Een goede stand van de voeten is bepalend voor het verloop naar boven: knieën, bekken, rug, schouders, nek!

Voetenfeiten

Onze voeten zijn best smal vergeleken bij de rest van ons lijf. De impact van elke stap is een enorme kracht op onze arme onderdanen. Deze kracht is groter dan 50% van ons lichaamsgewicht. Gemiddeld lopen we zo’n 3000 tot 4000 stappen per dag. Dit betekent dat onze voeten een een paar honderd ton per dag moeten dragen!

Een gezonde voet is sterk en flexibel. Zo’n 80% van ons krijgt helaas ergens wel een keer voetklachten. Vaak gaan we dan pas nadenken over onze schoenen en of we niet op zoek moeten naar betere exemplaren. Gek genoeg komt het trainen van de voeten niet snel bij ons op. Terwijl in dat relatief kleine stukje voet zoveel te doen is. De voet is een complex geheel van 26 botten en 33 gewrichten die gelegen zijn in een web van zo’n 120 spieren, banden en zenuwen! Alle botjes in beide voeten vormen samen een kwart van alle botten in je lichaam!!

En in tegenstelling tot de rest van ons lijf gebruiken we onze voeten vaak veel te weinig. En dan bedoel ik ECHT gebruiken. Als je veel staat of veel loopt gebruik je je voeten niet automatisch. Verstopt in mooie, goede schoenen voorzien van wellicht (speciaal gemaakte) zolen, hoeven onze voeten maar bitter weinig meer te doen. Met als uiteindelijk gevolg: klachten in voeten of hogerop in je lijf.  De functie van de voeten is ontzettend belangrijk is voor de rest van ons lijf en ons welbevinden.

Onze voeten hebben anatomisch de volgende belangrijke taken:

  • Het dragen van je lichaamsgewicht.
  • Werken als schokbreker.
  • Zorgen voor onze balans.
  • Zorgen voor onze aarding.
  • Werken als een hefboom om voorwaarts te gaan als we lopen.
  • Zorgen voor stabiliteit door zich aan te passen aan alle ondergronden.
  • Door de beweeglijkheid heeft de voet ook een pompfunctie om lichaamsvloeistoffen richting hart te pompen.
  • Ze zorgen als ze gezond en goed getraind zijn voor een goede houding.
  • De stand van enkels, knieën, bekken en rug verbeterd als de voeten getraind zijn.

Een aantal voetoefeningen vind je op ons YouTube-kanaal. In onze Pilateslessen besteden we uiteraard ook veel aandacht aan het functioneren en trainen van de voeten.

Ik nodig je uit: 'trek je sokken en schoenen uit en kijk eens naar beneden'! Probeer er eens of je er überhaupt enige beweging in kan krijgen? Beloof je voeten dat je vanaf nu voor ze gaat zorgen ;-)

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Volg blog via e-mail

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Vul je e-mailadres in:

  • Bezoekadres

  • Koningsweg 27 6655 AA Puiflijk
  • Gemeente Druten / Maas & Waal

E-mail

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefoon

06 - 50 28 27 56

 

Pilates & zo
Koningsweg 27 6655 AA Puiflijk
Gemeente Druten / Maas & Waal

Privacyreglement - Cookieverklaring - Reglement - KvK 30273668  - BTW-nr. NL001914584B91
Copyright © 2023 Pilates & zo • co-productie: Pilates & zo + Brainy Branding • merchandise linkssitemap