Skip to main content

Voetboogtraining

Het trainen van de voetbogen is één van de eenvoudigste maar ook effectiefste oefening die je gedurende de dag voor je voeten kan doen. Het helpt je voeten hun functies te verbeteren, terug te krijgen of te behouden. Maar ook levert het een betere houding op! Een goede stand van de voeten is bepalend voor een goed en klachtenvrij verloop naar boven: knieën, bekken, rug, schouders, nek............

Beginpositie: 
Sta ontspannen met je voeten parallel of doe deze oefening zittend met beide voeten op de grond. Als je de oefening in zit doet, zorg dan dat je enkel en onderbeen in dezelfde positie zijn als in stand (knieën boven je enkels).

Focus:
Ben je bewust van 3 voetbogen per voet. De voetboog aan de binnenkant van de voet, de voetboog aan de buitenkant van de voet en de dwarse voetboog die dwars over de gehele middenvoet loopt.

voetboogfoto 

 

Beweging:
Laat je tenen ontspannen staan, zonder ze in te trekken. Trek nu de bal van de voet en de hiel naar elkaar toe alsof je, zonder je tenen op te krullen, je voeten voor je gevoel een maat kleiner maakt (voetbogen aan de binnen- en de buitenkant van de voet). Tegelijkertijd maak je je voeten voor je gevoel een maat smaller, door de binnen- en buitenzijde naar elkaar toe te trekken (dwarse voetboog). Stel je voor dat er een mini-balletje/mini-bolling opgeblazen wordt onder je voeten! Laat vervolgens de spanning weer los. Let op: de tenen komen niet van de plaats! Je mag wel iets meer druk geven met je tenen, maar niet verplaatsen!

Herhaling: 
Herhaal de oefening 6 tot 8 keer. Je kunt deze oefening een aantal keren doen per dag, zelfs in je schoenen! Probeer gedurende de oefening rustig door te blijven ademen.

Tip:
Er bestaat een grote variëteit aan voetbogen en voetstanden die binnen ‘normaal’ vallen. Het kan zijn dat jouw voetbogen wat lager of wat hoger zijn. Soms zie je aan het begin geen tot heel weinig beweging, dit is niet erg. De bewegingsuitslag hoeft niet groot te zijn. Het gaat om het gevoel dat je alle 3 de bogen aanspant. En dit kan enige oefening vergen!

Bekijk de film van deze oefening: http://youtu.be/T3l1aWSLlIU

Ik nodig je uit: Probeer deze oefening eens twee weken uit, elke dag! Voel eens wat dit voor je voeten en je lijf doet. Een kleine waarschuwing, je kunt veranderingen constateren van je tenen tot je kruin :-) Wat zijn jouw bevindingen na twee weken? 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Volg blog via e-mail

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Vul je e-mailadres in:

  • Bezoekadres

  • Koningsweg 27 6655 AA Puiflijk
  • Gemeente Druten / Maas & Waal

E-mail

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefoon

06 - 50 28 27 56

 

Pilates & zo
Koningsweg 27 6655 AA Puiflijk
Gemeente Druten / Maas & Waal

Privacyreglement - Cookieverklaring - Reglement - KvK 30273668  - BTW-nr. NL001914584B91
Copyright © 2023 Pilates & zo • co-productie: Pilates & zo + Brainy Branding • merchandise linkssitemap