Skip to main content

Beweegnorm? Ammehoela!

Waar zijn we mee bezig? De beweegnorm: 'hoeveel moet (?) je bewegen om gezond te blijven'? Erger nog: hier zijn beweegrichtlijnen voor! Bedacht van achter het bureau denk ik zo.  

Loop jij al met een stappenteller, of zo'n mooi horloge wat bijhoudt of je de norm wel haalt? Ga jij één of twee keer per week een uurtje naar de sportschool om te bewegen en voor je gezondheid? 

De Gezondheidsraad heeft aan de minister van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) advies uitgebracht over de beweegrichtlijnen. Ze luiden als volgt: 

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
  • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
  • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen. 
  • En: voorkom veel stilzitten. 

Serieus? Staat er 150 minuten per week? 

We gaan met de auto naar de sportschool, mopperen dat de parkeerplaatsen vol zijn en dat we wat verder moeten lopen. Komen binnen, stappen op een fiets -die niet voorruit gaat- en gaan fietsen. Of erger nog, mopperen daar dat alle fietsen bezet zijn en we niet meteen op kunnen stappen. Kleine suggestie: op de fiets naar de sportschool? Omdat onze enkels wat zwak zijn, kopen we stevige schoenen voorzien van een goed voetbed (een bed voor onze voeten) of misschien wel een speciale steunzool, zodat we goed ondersteund worden bij elke stap. We hebben keukenkastjes op ooghoogte zodat we niet hoeven bukken en door onze knieën hoeven. Tip: zet wat je veel gebruikt in de onderste kastjes, zo squat en lunge je de hele dag door! Onze bureaustoel staat op wielen, dan hoeven we ons niet meer te draaien en niet meer zo vaak op te staan. We nemen op ons werk de lift in plaats van de trap. We laten de boodschappen bezorgen op het aanrecht. Verzinnen ergonomische hulpmiddelen op kantoor zodat we zo ondersteund mogelijk ons werk kunnen blijven doen. 

'Maar bij ons niet', hoorde ik laatst. 'Wij hebben nu staplekken'. Yeah great! En op welke schoenen sta je daar dan de hele dag achter? Op je laarsje of schoen met een blokhak van 2,5 cm? Leg eens een boek van 2,5 cm onder een open boekenkast.........wedden dat alle boeken wat naar voren schuiven! Zo gaat het dus ook in je lijf met een hakje van maar 2,5 cm (de meeste hakken zijn overigens hoger). Alle organen schuiven naar voren, op je wervelkolom ontstaan afschuifkrachten en de spieren in jouw lijf zetten zich vast en schrap doen er alles aan om je rechtop te houden. En dat lukt ook best, maar ze houden het niet de hele dag vol! En dan gaan er nog meer spieren mee helpen, ook die worden moe. Maar dan hebben we nog meer spieren........weet je hoe moe je hier alleen al van wordt? Ben jij een man (of vrouw) en draag je géén hakjes? Dan heb ik slecht nieuws, ook mannenschoenen of platte schoenen (tenzij barefoot of minimalistisch) hebben een hak. De hiel is hoger dan de voorvoet. 

Bewegen is leven!

Alles in ons lijf is gemaakt om te bewegen: botten, gewrichten, spieren, pezen, orgaansystemen. Alles beweegt en bewegen is daarom ook leven. Alles wat ons uit beweging haalt maakt ons minder vitaal en een beetje meer 'niet-levend'. Beweegnorm, beweegrichtlijnen? Bullshit! Het gaat er niet om hoeveel je MOET bewegen om gezond te blijven. Bewegen is leven: dus beweeg en leef! We moeten stoppen met de maatschappij en de omgeving om ons heen bewegingsarm te maken. We moeten weer gaan doen waarvoor we gemaakt zijn: bewegen. En niet een paar uurtjes  in de sportschool spiertje voor spiertje trainen. Spieren werken niet spiertje voor spiertje. We zijn een bewegend geheel. Bewegen in ketens, de dagelijkse bewegingen moeten we weer aan kunnen, zonder 'ondersteund te worden'. Als we zelfs al bij normaal lopen ondersteund moeten worden door stevige schoenen en zolen, dan is er toch iets grondig mis! En ook en juist als je klachten hebt, ga gedoseerd weer bewegen en laat je hier in begeleiden als je dat moeilijk of spannend vindt. 

Balansoefeningen als je ouder wordt, lees ik in de beweegrichtlijn? Ik zie in mijn dagelijkse praktijk tegenwoordig al kinderen die niet meer voldoende kunnen stabiliseren en hun balans volledig kwijt zijn en die hun armen niet meer volledig kunnen strekken. En waarom niet? Hun omgeving is ook bewegingsloos, inspiratieloos. Use it or lose it! Als je je lijf niet gebruikt waarvoor het is gemaakt, verlies je het vermogen om het te doen. Het goede nieuws: 'het lijf en zelfs je voeten zijn altijd trainbaar' en juist als je heel erg uit conditie bent maak je grote sprongen (dat dan weer wel ??). 

Breng beweging in jouw omgeving :-) 

Zorg dat je beweegt en leeft door je dagelijkse omgeving zo in te richten dat het vanzelfsprekend wordt om in beweging te blijven! En weet je.........probeer het eens, ik weet zeker dat je na een maand jezelf zo veel fijner voelt in je lijf! Bewegen houdt je vitaal! Je voelt je weer een beetje kind: bewegen, spelen, met de blote voeten op de grond, aarden, thuiskomen!! 

Tips vanuit mijn eigen omgeving, het is zo eenvoudig?: 

IMG 4175

  • Zodra ik mijn bed uitstap (ook niet te missen als ik naar bed ga), stap ik meteen op mijn oefenmat. Hoe makkelijk en fijn voor je lijf is het dan om even wat rek en strekoefeningen te doen. Voor de rest een spikkelrol die daar ligt, heerlijk om meteen even mijn voeten mee te masseren. Onder de voeten zitten reflexzones die in verbinding staan met je hele lijf, direct opgewarmd en wakker met dit gezonde ochtenritueel. 
  • Daarna aankleden en schoenkeuze. Ik loop het liefst blote voeten, sokken of op minimalistische en barefootschoenen. Als mijn voeten kunnen bewegen, beweegt er in mijn hele lijf zoveel meer, beweeg ik meer, beweegt er meer in mij! Zoveel handiger en efficiënter dan een uurtje sportschool, ik beweeg en train hierdoor de hele dag door!
  • Daarna: 'meet Guus en Puck'. Elke dag weer genoeg redenen om te wandelen, te spelen, met ballen te gooien en buiten te zijn?. Mijn dag begint dan ook met een wandeling (ook mogelijk zonder hond ?). 
  • In huis en dus voor het grijpen, niet om heen te lopen, inspirerend en 'je moet gewoon even als je er langs loopt': een wiebelbord, een Yogaswing (hangmat om in te liggen en om oefeningen in te doen).
  • Spikkelballetjes boven de bank, dus in het zicht en voor het grijpen (Guus?-proof?): echt overal goed voor. In mijn lessen veel gebruikt! Een dynaband die uitnodigend in het zicht hangt.
  • Maar ook mijn keuken zo ingericht dat ik regelmatig door de knieën moet (squats en lunges zonder sportschool!), in mijn bijkeuken moet ik regelmatig klimmen (trapje), mijn laptop laat me op diverse plekken en in diverse houdingen werken (staand, op de grond voor de haard, op de loungebank......met regelmatig ff beweegbreaks, maar ook ff liggen breaks...!)

Toedeloe beweegnorm, stappenteller, gezondheidshorloge, pauzesoftware, aanpassingen, hulpmiddelen.........welkom thuis!!

"Ga jij je omgeving anders inrichten, heb ik je geïnspireerd?" 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Volg blog via e-mail

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Vul je e-mailadres in:

  • Bezoekadres

  • Koningsweg 27 6655 AA Puiflijk
  • Gemeente Druten / Maas & Waal

E-mail

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefoon

06 - 50 28 27 56

 

Pilates & zo
Koningsweg 27 6655 AA Puiflijk
Gemeente Druten / Maas & Waal

Privacyreglement - Cookieverklaring - Reglement - KvK 30273668  - BTW-nr. NL001914584B91
Copyright © 2023 Pilates & zo • co-productie: Pilates & zo + Brainy Branding • merchandise linkssitemap