Skip to main content

Je zwakste schakel

Zwaksteschakel

Patronen uit het dagelijks leven spiegelen zich op de Pilatesmat. We werken in de lessen vanuit ketens: ketentraining. Je traint dus nooit een spier apart, waarom zou je, wat heb je immers aan 1 sterke spier, of veel sterke solitair werkende spieren? In je dagelijks leven beweeg je namelijk ook in ketens.

Een keten is zo sterk als de zwakste schakel. Je bouwt een oefening op opbouwt en komt uit bij de zwakke schakel. En dan komt het, wat doe je??‍♀️?     ...........

Oef...... 

Frustratie?! Kan ik niet eens in deze houding 1 been optillen! Vervolgens zijn er twee ‘mogelijkheden’: je tilt toch je been op en doet de oefening, of feitelijk doe je de vorm. Je sterke ketens overrulen de zwakke schakel en nemen de taak volledig op zich. De oefening lijkt perfect te gaan. Tot dat de docent je corrigeert, je uit je compensatiemechanisme haalt en je het been wéér niet van de grond krijgt. ‘Maar dan kan ik het been niet optillen, sputter je tegen’. Dat klopt. ‘Maar dan doe ik niks’. Dat klopt niet: je traint je zwakke schakel en dimt (=traint) je sterke schakels!

Hoe voelt dat?

Wat een waardevol moment! In het dagelijks leven ga je ook vaak totaal aan je zwakke schakels voorbij. Worden ze gedachteloos overruled, geholpen of totaal ontlast door de sterke jongens die aanwezig zijn. Is dat erg hoor ik je denken. Ja! Want joh, stel je eens voor dat jouw werk telkens uit handen wordt genomen! Dat anderen voordat je al aan je taak begint het over hebben genomen, of dat je nooit iets op je eigen kracht mag doen. Hoe voelt dat? Nou na ‘tig’ keer begin je nog niet eens aan je taak, wetende dat het toch wel uitgevoerd wordt voor je. Daarnaast zijn die sterke schakels ook niet gemaakt om zo sterk te zijn, dat gaat een tijdje goed maar ergens is de keten ook zo sterk als dat de sterkste schakel het gaat volhouden.

Sterke ketens

Wat een energie kun je besparen als de sterke schakels wat meer kunnen leunen op hun maatjes en de zwakkere schakels weer mogen gaan doen waarvoor ze gemaakt zijn. Kwestie van slim samenwerken! Als alle schakels in het geheel de aandacht krijgen die ze verdienen en mogen doen waar ze goed in zijn voel jij je kracht en energie toenemen!

#pilates #ketentraining #vergetenspieren #kwestievanslimsamenwerken #zwakkeschakels #sterkeschakels #landeninjelijf #compensatiemechanismen #pilatesenzo #puiflijk #trainen #zorgenvoorjezelf #oefenen #geenvormmaarinhoud

 

 

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Volg blog via e-mail

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Vul je e-mailadres in:

  • Bezoekadres

  • Koningsweg 27 6655 AA Puiflijk
  • Gemeente Druten / Maas & Waal

E-mail

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefoon

06 - 50 28 27 56

 

Pilates & zo
Koningsweg 27 6655 AA Puiflijk
Gemeente Druten / Maas & Waal

Privacyreglement - Cookieverklaring - Reglement - KvK 30273668  - BTW-nr. NL001914584B91
Copyright © 2023 Pilates & zo • co-productie: Pilates & zo + Brainy Branding • merchandise linkssitemap