Skip to main content

Leef!

Leef IMG 1656

Leef jij nog? Leef jij nog jouw leven? Of ben je in afwachting? In afwachting van wat er komen gaat, in afwachting van een vaccin? In afwachting van maatregelen die afgekondigd worden, in afwachting van hoe mensen om jouw heen zich (gaan) gedragen, in afwachting van de wetenschap, van de experts, van de landen om ons heen, van een vaccin?

Hoe deed je dat voorheen? Ben je normaal gesproken actief of passief? Wanneer voel jij je normaal gesproken goed en in controle? Als je passief bent, of als je actief wordt?

Er lijkt een soort van massale passiviteit ontstaan. Dat is overigens niet zo heel gek gegeven de omstandigheden. Als er een stressvolle gebeurtenis plaatsvindt schiet ons lijf in een ‘oerstressreactie’ en heeft het hierbij 3 mogelijkheden: vechten, vluchten of bevriezen. Met de plotselinge komst van een onbekend virus, waren vechten en vluchten aanvankelijk weinig voor de hand liggende opties. We zijn massaal in eerste instantie ‘bevroren’. Je hebt je schrap gezet, schuil gehouden in afwachting van wat komen gaat, een hele natuurlijke en uiterst effectieve eerste reactie! Echter als de stress of stressor te lang aanhoud, wordt deze zeer kwalijk voor je lijf. De stresshormoonspiegels? blijven onverminderd hoog, het put ons uiteindelijk uit, we worden boos en kribbig, we wijzen naar anderen en de buitenwereld, we raken depressief, machteloos, eenzaam, verstrikt, krijgen lichamelijke klachten en ons immuunsysteem verzwakt, we branden op.

Er is actie, er is beweging nodig om uit deze ‘stresstoestand’ te komen! Letterlijk bewegen: wandelen, fietsen, praten, dansen, boksen, mediteren.....dat wat jou uit de ‘stilstand’ haalt. Het moet weer gaan stromen, gaan leven, gaan bruisen?. Alles wat niet meer beweegt gaat langzaam dood. Bewegen is leven!

Ik ben toch enigszins verbaasd en verwonderd over deze aanhoudende massale passiviteit en afhankelijkheid die zich ineens lijkt te voltrekken? Sinds wanneer zoeken wij enkel oplossingen buiten ons zelf? Oplossingen in het externe als in: apps, mondmaskers, vaccinaties, tracken, tracen, protocollen, dashboards, cijfers, straffen, belonen, wijzen naar anderen. Wat lijkt de wereld ineens verschraald, wat zijn we gedegradeerd met ons mens- en wereldbeeld. We denken en handelen in termen van input output, de mens en de wereld als controleerbare machine. We draaien op voorspellingen en vooruitzichten enkel gefocussed op de toekomst en totaal niet meer in het nu.

Kijk NU eens om je heen, waar ben je? Ben jij nu, exact op dit moment, veilig? Adem in en adem uit en kom tot rust??‍♀️.

Nee, we weten niet wat de toekomst ons brengt. Dat hebben we nog nooit geweten. Is dat niet de charme van het leven? De enige zekerheid die we hebben, is dat je van leven uiteindelijk dood gaat. Sinds wanneer regisseren we het zo, dat we van het éne wel dood mogen gaan en van het andere niet? Dat we ons leven stil zetten om te wachten op een mogelijke oplossing voor slechts één bedreiging? Terwijl we ondertussen, tijdens dit wachten, ten onder kunnen gaan aan talloze andere bedreigingen? Hebben we ooit de samenleving en ons leven lamgelegd voor een virus, wat gebleken voor 98% van de bevolking, geen bedreiging vormt? Hadden we in dat geval ook niet al lang massaal andere externe risicofactoren moeten bestrijden en ons leven op meerdere fronten moeten gaan verbeteren?

De huidige maatregelen houden ons ‘bevroren’ en in angst. De onnatuurlijke afscheiding van onze medemens en het massaal uitschakelen van ons eigen brein, onze eigen wil, ons eigen handelen en onze eigen verantwoordelijkheid. Een dreigende mondkapjesplicht, waardoor we elkaar niet eens meer echt kunnen zien en aankijken! Geen mimiek, geen interactie?....wie of wat gaat er schuil achter zo’n masker? En dan is het ook nog eens een masker wat geen virussen tegenhoudt??‍♀️? Van plexiglas, looproutes, 1,5 meter stickers, naar mondmaskers, naar een rode of groene app, een vaccin, totale isolatie? Een dashboard dat ons dagelijkse leven onze rechten en plichten lijkt te gaan bepalen. De mens als machine in een steriele door de overheid gecontroleerde wereld! Maar ‘gelukkig doen we het samen’ en houden we onszelf en de ander op deze manier ‘veilig’ voor dit ene virus. Is dat werkelijk zo? Voel jij je veilig in je eentje, vanachter een masker met gemaskerde mensen om je heen, afhankelijk van beslissingen en verplichtingen die je opgelegd worden?

Wil en kun jij leven in zo’n wereld? Leef je dan? Nou je gaat ‘gelukkig’ niet dood aan dit virus, maar alle andere risico’s loop je even goed. Sterker nog er komen risico’s bij: depressiviteit, eenzaamheid, verlies aan zingeving, verlies van vrijheid, verlies van verbinding, verlies van jouw leven. En tegen die tijd dat er een oplossing is, is er wel weer wat anders waarvoor we ons schuil moeten gaan houden als we de risico’s van het leven niet meer durven nemen.

We leven al tig duizend jaar met virussen en bacteriën, ons zelfherstellend en -aanpassend vermogen is zo ontzettend krachtig. We hebben al zo veel onmogelijkheden overwonnen en mogelijk gemaakt. Een mens is meer dan de som der delen, elk mens is uniek! Er bestaan geen standaard protocollen, er is geen input die voor iedereen dezelfde output geeft. Het menselijk lijf en de menselijke geest en het leven zijn zo ontzettend veel krachtiger, wonderlijker en onvoorspelbaarder!

Wetenschap is helaas niet meer louter wetenschap. Het is verworden tot een gesponsorde, gekochte machine die productie draait, verstrengeld in belangen van de geldschieters. Politiek is geen politiek meer, er wordt getrokken aan touwtjes ze noemen het niet voor niets ‘het wereld-toneel’. Is er toch nog enigszins gesubsidieerd toneel mogelijk in deze tijd en wel met heel veel (bevroren) toeschouwers! Geneeskunde is geen geneeskunde meer, het is een studie medicijnen, gesponsord door de farmacie.

De empirische wetenschap (wetenschap door waarneming) wordt in de verdomhoek gezet als niet wetenschappelijk bewezen en totaal ondergeschikt aan de ‘zogenaamde echte wetenschap’. Echter de wetenschapsmachine is ontoereikend om de wonderen van het leven in zijn totaliteit te doorgronden. Het leven bestaat niet enkel uit meetbare en controleerbare variabelen in een klinische setting, daar is het leven en daar is de mens veel te complex voor.

Haal uit de wetenschap wat je uit de wetenschap kunt halen, gebruik de politiek zoals hij bedoelt is, doe de geneeskunde weer eer aan of introduceer gezondheidskunde! Houd een open blik en veroordeel niet wat gij (nog) niet weet of kent! Treed het onbekende onbevangen tegemoet, blijf uit de totale controle. Het gaat mis daar waar er geld, ego, prestatie, macht in combinatie met goede bedoelingen om de hoek komt kijken. Het gaat mis als we het leven en de mens reduceren tot machinerie waarbij er alleen nog aan de knopjes gedraaid hoeft te worden. De industrialisering heeft ons veel gebracht, maar draaft nu door.

Jij, bent je eigen wetenschapper, wist je dat? Diep in jou zit een wijze, een wetenschapper, die weet wat voor jou goed is op dit moment. Durf jij weer stapje voor stapje te vertrouwen op jezelf? Zou je de kracht van jouw lijf en jouw brein, je oerkracht als mens weer kunnen voelen? Wat zegt jouw eigen intuïtie?

Lief mens, voel jij je nog een beetje bevroren? Zou je weer beetje bij beetje willen ontdooien? Neem en geef jezelf de tijd. Je reactie was er niet voor niets. Probeer weer een beetje in beweging te komen. Stel jezelf vragen, wat heb jij NU nodig, ben je NU op dit exacte moment veilig? Ben jij nu op dit moment gezond? Hoe kan jij zelf je gezondheid bevorderen? Laat je gevoelens weer langzaam toe. Ga na wat je nodig hebt om weer bij je zelf en jouw wetenschapper uit te komen. Week je los van wat nu is, of hoe het lijkt. Ga op zoek in jezelf en verbind je met de ander en met het leven. Spreek jouw eigen gevoel en waarheid uit......... leef?!

#leef #vertrouwopjeeigenwetenschapper #intuitie #ontspan #wathebjijnunodig #eigenkracht #verbinding #stapjevoorstapje #neemjetijd #weesliefvoorjezelf

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Volg blog via e-mail

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Vul je e-mailadres in:

  • Bezoekadres

  • Koningsweg 27 6655 AA Puiflijk
  • Gemeente Druten / Maas & Waal

E-mail

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefoon

06 - 50 28 27 56

 

Pilates & zo
Koningsweg 27 6655 AA Puiflijk
Gemeente Druten / Maas & Waal

Privacyreglement - Cookieverklaring - Reglement - KvK 30273668  - BTW-nr. NL001914584B91
Copyright © 2023 Pilates & zo • co-productie: Pilates & zo + Brainy Branding • merchandise linkssitemap